Zupa gulaszowa
Kiedy za oknem jesień i coraz chłodniejsze dni nie ma to jak smaczna, rozgrzewająca zupa. Jest bardzo pożywna, gęsta i aromatyczna. Każdy przyrządza ją na swój sposób, jednak zawsze smakuje wybornie. A o czym mowa? Oczywiście jest to smaczna i zdrowa zupa gulaszowa :)
Składniki :
- 0,5 kg mięsa z szynki
- 2 papryki czerwone lub innego koloru
- 0,3 kg pieczarek
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- por
- przecier pomidorowy - 3 łyżki
- sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe
Oczyszczone mięso pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę, rozdrobniony czosnek , sól, pieprz, paprykę i wszystko razem chwilę podusić. Zalać wodą , dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, por, liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok. godziny. Pieczarki i paprykę pokroić i podsmażyć doprawiając solą i pieprzem. Do podgotowanego przez godzinę mięsa dodać pokrojone ziemniaki, paprykę z pieczarkami i gotować do miękkości. Pod koniec dodać przecier pomidorowy, majeranek i ewentualnie doprawić.
Komentarze
Prześlij komentarz