Papryka faszerowana
Na to danie miałam już dawno ochotę , tym bardziej, że teraz jest sezon na paprykę. Pieczona , gotowana , marynowana czy na surowo - w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Możemy ją faszerować na różne sposoby , jednak ten z mięsem mielonym i pieczarkami chyba najbardziej mi przypadł do smaku :)
Składniki :
Składniki :
- 6 papryk w dowolnym kolorze
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 szklanki ryżu
- 2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz , ulubione przyprawy
- ser żółty tarty lub w plastrach
- olej do smażenia
Ryż ugotować. Pieczarki z cebulą podsmażyć i razem z ryżem dodać do mięsa mielonego. Czosnek przecisnąć przez praskę i dorzucić do mięsa, przyprawić. Papryki przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Nałożyć farsz. Naczynie do pieczenia wysmarować olejem i ułożyć papryki. Jeżeli chcemy mieć trochę sosu, to można je również zalać bulionem z kostki rosołowej z dodatkiem przecieru pomidorowego. Gotowe do pieczenia papryki przykryć folią aluminiową i piec ok.30-40 min.w temperaturze 180°C. Po tym czasie zdjąć folię i piec kolejne 20 min. Pod koniec pieczenia na każdą nałożyć żółty ser .
Komentarze
Prześlij komentarz