Strudel z jabłkami z ciasta francuskiego





 Kiedy mam ochotę na coś słodkiego i szybkiego najlepszym rozwiązaniem jest wtedy ciasto francuskie. Przygotowane na różne sposoby zawsze wspaniale smakuje i szybko znika , niekiedy zanim wystygnie :) U mnie tym razem zagościł strudel z jabłkami :)

Składniki :
  • 1 ciasto francuskie 275 g
  • 5-6 jabłek
  • cukier
  • cynamon
  • 1 jajko
Jabłka pokroić w kostkę, lub zetrzeć na tartce , dodać cukier  i cynamon do smaku. Wymieszać i odstawić, aby wszystkie składniki przeszły aromatem a jabłka puściły sok. Ciasto rozwinąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wzdłuż brzegów ponacinać paski tak, aby na środku zostało miejsce na farsz . Jabłka odsączyć z wytworzonego soku , nałożyć na ciasto.

 

Nacięte boki na przemian zakładać na górę tworząc plecionkę.


Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na ok.25 min do zarumienienia.
Smacznego ;)







Komentarze

Popularne posty