Szarlotka a'la tort na cieście francuskim
Jabłka kojarzą mi się przede wszystkim z szarlotką , a bita śmietana oczywiście z tortem. Ciasto francuskie...mmm... lekkie, delikatne i chrupiące. W połączeniu ze sobą tworzą przepyszne trio zwane prze ze mnie: "Szarlotka a'la tort na cieście francuskim " :)
Składniki:
- 15 sztuk średniej wielkości jabłek
- 2 galaretki owocowe
- 3 łyżki cukru do jabłek
- 1 szklanka wody
- 1 ciasto francuskie
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 śmietanfixy
Jabłka drobno pokroić, dodać wodę i cukier i uprażyć. Najlepiej , aby część z nich do końca się nie rozgotowała. Do gorących , ale już nie gotujących wsypać dwie galaretki owocowe (ja dodałam akurat te, które miałam, czyli truskawkową i wiśniową, ale mogą być inne i o tym samym smaku). Wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Z ciasta francuskiego wyciąć okrągły placek o 1 cm większy od średnicy tortownicy. Jest to ważne , gdyż po upieczeniu ciasto się trochę skurczy i będzie odstawało od brzegów foremki. Jeśli wytniemy większe to po upieczeniu będzie w sam raz. Pozostałą części ciasta pociąć na paski i na podstawie spodu od tortownicy uformować wierzch tworząc kratkę. W tym przypadku średnica musi być taka sama jak tortownica.
Obie części wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec ok.15 min. Następnie wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
Gdy spód ciasta ostygnie przełożyć go do tortownicy i zalać przestudzonymi wcześniej jabłkami. Jak widać na powyższym zdjęciu ciasto trochę urośnie, więc zalewając je masą jabłkową trzeba po prostu je przygnieść ręką. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Gdy mus stężeje ubić śmietanę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietanfixami. Wyłożyć na jabłka a na to przygotowany wcześniej wierzch z ciasta francuskiego. Posypać cukrem pudrem i gotowe :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz