Zapiekanka a'la Gołąbki
Bardzo lubię gołąbki , jednak przygotowanie ich jest nieco czasochłonne i pomimo dobrych chęci nie zawsze uda się je zrobić. Dobrą alternatywą jest wtedy zapiekanka gołąbkowa . Inaczej podana , ale smak ten sam :)
Składniki :
- główka kapusty włoskiej (ja miałam białą , ale włoska jest delikatniejsza w smaku)
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 szklanka ryżu
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz , przyprawy wg uznania
Zalewa :
- 1 kostka rosołowa
- cebula i czosnek (wcześniej podsmażone )
- przecier pomidorowy
- przyprawy do smaku
- woda z kapusty
Kapustę poszatkować i podgotować 15min w osolonej wodzie. Cebulę z czosnkiem zeszklić . Ryż ugotować , dodać mięso , cebulę (część cebuli zostawić do zalewy) i przyprawić. Kapustę odcedzić , zostawić by ociekła z nadmiaru wody. W tym czasie zrobić zalewę. Do wody z kapusty dodać wcześniej podsmażoną cebulę z czosnkiem , kostkę rosołową , przecier i przyprawić. Do naczynia żaroodpornego ułożyć kolejno kapustę, mięso, kapustę i zalać zalewą .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 1h.
Może nie wygląda tak "dostojnie " jak tradycyjne gołąbki , ale smakuje równie dobrze :) Ja bardzo lubię z pieczywem czosnkowym.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz