Zapiekanka a'la Gołąbki


 Bardzo lubię gołąbki , jednak przygotowanie ich jest nieco czasochłonne i pomimo dobrych chęci nie zawsze uda  się je zrobić. Dobrą alternatywą jest wtedy zapiekanka gołąbkowa . Inaczej podana , ale smak ten sam :)

Składniki :
  • główka kapusty włoskiej (ja miałam białą , ale włoska jest delikatniejsza w smaku)
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz , przyprawy wg uznania
Zalewa :
  • 1 kostka rosołowa
  • cebula i czosnek (wcześniej podsmażone )
  • przecier pomidorowy
  • przyprawy do smaku
  • woda z kapusty

Kapustę poszatkować i podgotować 15min w osolonej wodzie. Cebulę z czosnkiem zeszklić . Ryż ugotować , dodać mięso , cebulę (część cebuli zostawić do zalewy) i przyprawić. Kapustę odcedzić , zostawić by ociekła z nadmiaru wody. W tym czasie zrobić zalewę. Do wody z kapusty dodać wcześniej podsmażoną cebulę z czosnkiem , kostkę rosołową , przecier i przyprawić. Do naczynia żaroodpornego ułożyć kolejno kapustę, mięso, kapustę i zalać zalewą .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 1h.
Może nie wygląda tak "dostojnie " jak tradycyjne gołąbki , ale smakuje równie dobrze :) Ja bardzo lubię z pieczywem czosnkowym.
Smacznego ;)






Komentarze

Popularne posty