Mięso mielone z pieczarkami w cieście francuskim

Kotlety mielone znane są od bardzo dawna. Jest to proste, kultowe danie , które często gościło w naszych rodzinnych domach. Dziś klasyczny mielony jest równie popularny, jednak zawinięty w ciasto francuskie nabiera innego wymiaru :). Bardzo ciekawy pomysł kiedy np. spodziewamy się gości a przy tym smaczny i szykowny :)



Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,3 kg pieczarek
  • 2 jajka
  • 1-2 cebule
  • sól, pieprz, przyprawy
  • 1 ciasto francuskie
Pieczarki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa mielonego. Wbić jajka , przyprawić i wszystko wymieszać. Uformować kotlety. Ciasto fransuskie pokroić na cienkie paski i owijać nimi kotlety tworząc różne wzory.



Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować jajkiem i piec w temperaturze 180 C ok. 40min.

Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty