Pierogi z ziemniakami

 Takie pierogi robi moja Mama i ja też je lubię, chyba nawet lepiej niż ruskie. Co jakiś czas przyrządzam większą ilość. Część zawsze mrożę , a potem kiedy czas goni albo kiedy po prostu mam lenia , to wyciągam z lodówki i szybki obiad gotowy. Okraszone cebulką lub podsmażone smakują wyśmienicie :)

  Farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg ulubionej kiełbasy lub boczku
  • 2-3 cebule
  • sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i ubić tłuczkiem. Kiełbasę lub boczek podsmażyć z cebulą, dodać do rozgniecionych ziemniaków, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

 Ciasto na pierogi:

  • 3-4 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • sól
Wszystko razem dobrze wyrobić na jednolite ciasto. Zostawić na 20 min. by ciasto odpoczęło, po czym podzielić na części i rozwałkować na cienkie
placki. Nakładać farsz i formować pierogi. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie pare chwil , od momentu wypłynięcia.

Smacznego :)



Komentarze

Popularne posty