Pierogi z ziemniakami
Takie pierogi robi moja Mama i ja też je lubię, chyba nawet lepiej niż ruskie. Co jakiś czas przyrządzam większą ilość. Część zawsze mrożę , a potem kiedy czas goni albo kiedy po prostu mam lenia , to wyciągam z lodówki i szybki obiad gotowy. Okraszone cebulką lub podsmażone smakują wyśmienicie :)
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg ulubionej kiełbasy lub boczku
- 2-3 cebule
- sól, pieprz
Ciasto na pierogi:
- 3-4 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
- sól
Wszystko razem dobrze wyrobić na jednolite ciasto. Zostawić na 20 min. by ciasto odpoczęło, po czym podzielić na części i rozwałkować na cienkie
placki. Nakładać farsz i formować pierogi. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie pare chwil , od momentu wypłynięcia.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz