Naleśniki zapiekane z kiełbasą ,pieczarkami i serem
Lubię naleśniki w różnych wersjach , z dżemem , cukrem, śmietaną ...Jednak najbardziej lubię te pikantne z mięsnym farszem , pieczarkami , warzywami i innymi dodatkami. Tak naprawdę to zależy od nas samych co włożymy do środka i nie potrzeba do tego specjalnych przepisów. Dziś polecam naleśniki z kiełbasą i pieczarkami , zapiekane z żółtym serem . Proste danie a zarazem smaczne i syte , doskonałe na obiad lub kolację.
Naleśniki robię na oko w zależności jak dużo potrzebuję ciasta .
Składniki na naleśniki :
- mleko
- jaja
- mąka
- szczypta soli i cukru
- olej do smażenia
Jajka ubić z solą i cukrem na puszystą pianę (ja używam blendera). Dodać mleko , mąkę i wymieszać by ciasto miało jednolitą , gładką konsystencję i dobrze się rozprowadzało . Odstawić na 15 min. Usmażyć naleśniki.
Farsz :
- 0,5 kg kiełbasy
- 0,5 kg pieczarek
- 2 cebule
- ser żółty
- sól, pieprz, przyprawy wg uznania
- 1 łyżka przecieru
- jedna łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
Pieczarki, kiełbasę i cebulę podsmażyć. Na koniec dodać łyżkę przecieru pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego i doprawić jeśli trzeba do smaku. Farsz nakładać na naleśniki , posypać startym serem i zawijać wg upodobania. Ułożyć w naczyniu i ponownie wierzch posypać serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 C ok.15 min do roztopienia sera.
Super przepis zaraz zabieram sie za robienie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Mam nadzieję , że będzie smakowało...:)
OdpowiedzUsuń