Naleśniki zapiekane z kiełbasą ,pieczarkami i serem


Lubię naleśniki w różnych wersjach , z dżemem , cukrem, śmietaną ...Jednak najbardziej lubię te pikantne z mięsnym farszem , pieczarkami , warzywami i innymi dodatkami. Tak naprawdę to zależy od nas samych co włożymy do środka i nie potrzeba do tego specjalnych przepisów. Dziś polecam naleśniki z kiełbasą i pieczarkami , zapiekane z żółtym serem . Proste danie a zarazem smaczne i syte , doskonałe na obiad lub kolację.

Naleśniki robię na oko w zależności jak dużo potrzebuję ciasta .
Składniki na naleśniki :
  • mleko
  • jaja
  • mąka
  • szczypta soli i cukru
  • olej do smażenia
Jajka ubić z solą i cukrem na puszystą pianę (ja używam blendera). Dodać mleko , mąkę i wymieszać by ciasto miało jednolitą , gładką konsystencję i dobrze się rozprowadzało . Odstawić na 15 min. Usmażyć naleśniki.

Farsz :
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • ser żółty
  • sól, pieprz, przyprawy wg uznania
  • 1 łyżka przecieru
  • jedna łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
Pieczarki, kiełbasę i cebulę podsmażyć. Na koniec dodać łyżkę przecieru pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego i doprawić jeśli trzeba do smaku. Farsz nakładać na naleśniki , posypać startym serem i zawijać wg upodobania. Ułożyć w naczyniu i ponownie wierzch posypać serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 C ok.15 min do roztopienia sera.
Smacznego :)

Komentarze

  1. Super przepis zaraz zabieram sie za robienie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Mam nadzieję , że będzie smakowało...:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty