Pizza na baaardzo grubym cieście...


Pizza jak już wcześniej pisałam to apetyczne i proste danie. Jej smak zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni i od tego co mamy w danej chwili w lodówce. Przygotowując ją w domu sami możemy dobierać składniki i eksperymentować smakiem. Niezależnie jednak od tego, zawsze jest pyszna i sycąca. Dziś polecam pizzę na baaaardzo grubym cieście. Niektórzy takiej nie lubią, gdyż twierdzą, że pizza to nie ciasto drożdżowe z dodatkami, i wolą cienki spód. Jednak mój jedyny domownik właśnie taką uwielbia najbardziej, więc tym razem postanowiłam zrobić ciasto sama. Wyszło meeega grube, ale smaczne i syte. Myślę, że na dobre zagości w moich przepisach :)


Składniki :

Dodatki :
  • kilka plasterków szynki
  • papryka czerwona marynowana
  •  kukurydza z puszki
  • oliwki
  • ser żółty
  • kilka pieczarek
  • 1 pomidor
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • przecier pomidorowy
  • por lub cebula
  • oregano, bazylia, pieprz

Ciasto na pizzę:
( u mnie na dużą blachę z piekarnika )
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 50g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju

Mleko podgrzać z cukrem (tak by było ciepłe, ale nie gorące ) i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wlać drożdże. Przysypać mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20min. Następnie dodać sól, olej, wodę i dobrze wyrobić ciasto. Ponownie odstawić na ok.30min. Po wyrośnięciu rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną olejem blachę. Posmarować przecierem pomidorowym i posypać oregano. Ułożyć dodatki. Na koniec posypać serem, bazylią, pieprzem  i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok.25min. (termoobieg - 160C). Jeśli chcemy cieńsze ciasto, można podaną ilość po wyrośnięciu podzielić na dwie porcje i upiec 2 pizze , albo jedną część zamrozić na następny raz.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty