Pizza na baaardzo grubym cieście...
Pizza jak już wcześniej pisałam to apetyczne i proste danie. Jej smak zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni i od tego co mamy w danej chwili w lodówce. Przygotowując ją w domu sami możemy dobierać składniki i eksperymentować smakiem. Niezależnie jednak od tego, zawsze jest pyszna i sycąca. Dziś polecam pizzę na baaaardzo grubym cieście. Niektórzy takiej nie lubią, gdyż twierdzą, że pizza to nie ciasto drożdżowe z dodatkami, i wolą cienki spód. Jednak mój jedyny domownik właśnie taką uwielbia najbardziej, więc tym razem postanowiłam zrobić ciasto sama. Wyszło meeega grube, ale smaczne i syte. Myślę, że na dobre zagości w moich przepisach :)
Składniki :
Dodatki :
- kilka plasterków szynki
- papryka czerwona marynowana
- kukurydza z puszki
- oliwki
- ser żółty
- kilka pieczarek
- 1 pomidor
- 2 średnie ogórki kiszone
- przecier pomidorowy
- por lub cebula
- oregano, bazylia, pieprz
Ciasto na pizzę:
( u mnie na dużą blachę z piekarnika )
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 50g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki oleju
Mleko podgrzać z cukrem (tak by było ciepłe, ale nie gorące ) i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wlać drożdże. Przysypać mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20min. Następnie dodać sól, olej, wodę i dobrze wyrobić ciasto. Ponownie odstawić na ok.30min. Po wyrośnięciu rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną olejem blachę. Posmarować przecierem pomidorowym i posypać oregano. Ułożyć dodatki. Na koniec posypać serem, bazylią, pieprzem i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok.25min. (termoobieg - 160C). Jeśli chcemy cieńsze ciasto, można podaną ilość po wyrośnięciu podzielić na dwie porcje i upiec 2 pizze , albo jedną część zamrozić na następny raz.
Komentarze
Prześlij komentarz