Murzynek z kremem

To ciasto powstało z połączenia dwóch przepisów : murzynka i kremu, którego używam do orzechowca. Miałam ochotę na coś wypróbowanego i dobrego a zarazem innego. Połączenie to okazało się bardzo trafnym wyborem, a ciasto zniknęło bardzo szybko ... :). Na pewno zrobię je jeszcze nie jeden raz. Może wtedy uda mi się załapać na więcej kawałków... :)

Składniki :

Krem :
  • 0,5 litra mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3/4 kostki masła
Z pół litra mleka odlać pół szklanki, dodać obie mąki i wymieszać. Resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i wlać mleko z mąką.  Mieszać, aż zgęstnieje. Po ostygnięciu utrzeć z masłem.

Ciasto :
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki masła lub margaryny 
  • 2 łyżki miodu
  • 1 czubata łyżeczka sody 
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 jajko
Mleko, cukier, masło, miód i kakao zagotować. Po przestudzeniu dodać mąkę, sodę i jajko. Wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 45-50 min do tzw.suchego patyczka. Po wystygnięciu przekroić na 3 blaty i przełożyć kremem. Dowolnie udekorować.

Smacznego :)





Komentarze

Popularne posty