Murzynek z kremem
To ciasto powstało z połączenia dwóch przepisów : murzynka i kremu, którego używam do orzechowca. Miałam ochotę na coś wypróbowanego i dobrego a zarazem innego. Połączenie to okazało się bardzo trafnym wyborem, a ciasto zniknęło bardzo szybko ... :). Na pewno zrobię je jeszcze nie jeden raz. Może wtedy uda mi się załapać na więcej kawałków... :)
Składniki :
Krem :
- 0,5 litra mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 3/4 kostki masła
Z pół litra mleka odlać pół szklanki, dodać obie mąki i wymieszać. Resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i wlać mleko z mąką. Mieszać, aż zgęstnieje. Po ostygnięciu utrzeć z masłem.
Ciasto :
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 2 łyżki miodu
- 1 czubata łyżeczka sody
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 jajko
Mleko, cukier, masło, miód i kakao zagotować. Po przestudzeniu dodać mąkę, sodę i jajko. Wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 45-50 min do tzw.suchego patyczka. Po wystygnięciu przekroić na 3 blaty i przełożyć kremem. Dowolnie udekorować.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz