Knedle z mięsem mielonym
Uwielbiam wszystko co ziemniaczane. Ostatnio naszła mnie ochota na pyzy z mięsem, a że miałam niewiele czasu to chwilowo z nich zrezygnowałam i zrobiłam knedle. Nie trzeba trzeć ziemniaków, więc zajmują trochę mniej czasu i pracy, a smakują wyśmienicie :). Szczególnie na drugi dzień. Mmmmniam...:)
Składniki :
Farsz :
- 30 dkg mięsa mielonego z szynki
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej lub 1 namoczona
- 1 duża cebula
- 2 -3 ząbki czosnku
- sól, pieprz i ulubione przyprawy
Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić. Dodać mięso mielone, przyprawić i wszystko razem chwilę podsmażyć. Przestudzić. Dodać bułkę, jajko i wymieszać.
Ciasto:
- 12 średnich ziemniaków
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- sól
Ziemniaki obrać, posolić i ugotować. Ubić tłuczkiem i poczekać, aż ostygną (Ja ugotowałam je dzień wcześniej). Następnie dodać mąkę, jajka i szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Jeśli jest mało zwarte dodać więcej mąki, ale nie za dużo bo będzie za twarde. Po wyrobieniu podzielić na 2 części. Każdą z nich uformować w wałek i pokroić na plastry. Ciasto trzeba podsypywać mąką bo się przykleja.
Każdy kawałek lekko rozpłaszczyć i nałożyć farsz. Skleić i formować kulki. Oprószyć mąką.
Gotować w wodzie ze szczyptą soli i odrobiną oleju, 8 min. od momentu wypłynięcia. Podawać okraszone cebulką.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz