Ciasto Serowo - Makowe
Już od dawna miałam ochotę na coś takiego, coś innego, czego jeszcze nie robiłam, ale na pewno coś serowego...Moja połówka z kolei miała ochotę na coś z makiem. Postanowiłam zrobić ciasto serowo - makowe. Nie miałam konkretnego przepisu, ale miałam pyszny przepis na makowca, którego robię od zawsze i równie dobry na ciasto-serowo-czekoladowe . Postanowiłam je połączyć. Z jednego wzięłam przepis na mak, z drugiego na ser. Zmieniłam tylko proporcje.Ciasto kruche z przepisu mojej Mamy. W rezultacie wyszło coś pysznego, a raczej pyszny seromakowiec ...:)
Ciasto kruche :
- 1 kostka margaryny/masła
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 4 żółtka (białka zostawić do masy makowej)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć by powstała jednolita masa. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę,nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na ok.1h. Niektórzy najpierw wkładają ciasto do lodówki, a potem do blachy, ja zrobiłam odwrotnie.Spód formy uprzednio wyłożyłam papierem do pieczenia a boki posmarowałam margaryną i posypałam bułką tartą.
Masa makowa :
- 400 g suchego maku zmielonego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 szklanki mleka
- 4 białka
- szczypta cynamonu
- orzechy włoskie, rodzynki, żurawina (ilość wg uznania)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- olejek migdałowy 5-6 kropel
Masa serowa :
- 1 kg twarogu ( u mnie "Pilos" z Lidla )
- 2 szklanki cukru
- 2/3 kostki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
Białka oddzielić od żółtek i ubić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać
ser, mąkę, masło i na koniec białka delikatnie mieszając.
Kiedy warstwy będą gotowe, na spód wyłożyć mak a na to ser. Piec w temperaturze ok.170-180°C przez 1h i10min.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz