Szynka pieczona
Przygotowanie takiej szynki jest bardzo proste i nie wymaga dużo czasu. Jest smaczna na zimno do pieczywa jak i na ciepło, do obiadu polana np.sosem. Część można zamrozić i wyjąć jak zatęsknimy za tym smakiem. Ja zazwyczaj nie mam już co zamrażać, ale bardzo polecam zrobić...:)
Składniki :
- 1 kg szynki wieprzowej
- 4-5 ząbków czosnku
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
- rękaw foliowy
Mięso umyć, osuszyć i ponacinać nożem niewielkie wgłębienia. Nasmarować solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i rozgniecionym czosnkiem, starając się go dobrze wetrzeć w nacięte miejsca. Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa foliowego, zawiązać i włożyć do lodówki. Następnego dnia piec w piekarniku nagrzanym do 180C ok. 1,5h obracając rękawem co jakiś czas. Na 10 min. przed końcem pieczenia rozciąć folię by mięso się zarumieniło.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz