Rogaliki drożdżowe z dżemem
Zawsze po Świętach czujemy, że nasze żołądki są wypchane po same brzegi ...:) Chwilowo mamy przesyt słodkich , kremowych ciast i tortów. Mimo to nadal mamy ochotę coś przekąsić. Ja skusiłam się na lekkie , drożdżowe rogaliki z dżemem. Nie są tak słodkie jak świąteczne ciasta, ale smakują równie pysznie :)
Składniki :
- 4 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- 1/4 szkl. cukru
- 50 g drożdży
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 słoik ulubionego dżemu
Drożdże pokruszyć i dodać do ciepłego, ale nie gorącego mleka. Dodać cukier i szklankę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie dodać resztę składników, dobrze wyrobić ciasto na gładką masę i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na równe części i rozwałkować na okrągłe placki średniej grubości. Następnie z placków wyciąć trójkąty, na które nałożyć dżem i zwijać rogale. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić na 15 min. by jeszcze trochę podrosły. Piec w nagrzanym do 180C piekarniku przez 20 min.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz