Pasztet domowy


Nie ma to jak pyszny pasztet domowy, którego nie można porównać z żadnym pasztetem sklepowym .
Po prostu rozpływa się w ustach... :) Idealny na świąteczny stół i nie tylko :)

Składniki :

Z tych proporcji otrzymujemy jedną dużą blaszkę pasztetu i jedną keksówkę.
  • 4 uda z kurczaka
  • 80 dkg wątróbki drobiowej
  • 0,5 kg piersi z kurczaka ( może być pierś lub udo z indyka )
  • 0,5 kg boczku surowego
  • 5 jaj
  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • seler
  • por
  • 4 bułki 
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek, sól, pieprz
Mięso gotujemy z warzywami jak na rosół do miękkości. Ja dodałam jeszcze kostkę rosołową. Po ugotowaniu i przestygnęciu mielimy wszystko dwa razy, łącznie z bułką, namoczoną wcześniej w bulionie powstałym z gotowania mięsa oraz cebulą.Wbijamy jajka, dodajemy gałkę, imbir, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.Wyrabiamy pasztet i wykładamy na wysmarowane masłem lub margaryną blaszki.Pieczemy ok.1 h w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Smacznego :)



 

Komentarze

Popularne posty