Pasztet domowy
Nie ma to jak pyszny pasztet domowy, którego nie można porównać z żadnym pasztetem sklepowym .
Po prostu rozpływa się w ustach... :) Idealny na świąteczny stół i nie tylko :)
Składniki :
Z tych proporcji otrzymujemy jedną dużą blaszkę pasztetu i jedną keksówkę.
- 4 uda z kurczaka
- 80 dkg wątróbki drobiowej
- 0,5 kg piersi z kurczaka ( może być pierś lub udo z indyka )
- 0,5 kg boczku surowego
- 5 jaj
- 5 marchewek
- 3 pietruszki
- seler
- por
- 4 bułki
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- majeranek, sól, pieprz
Mięso gotujemy z warzywami jak na rosół do miękkości. Ja dodałam jeszcze kostkę rosołową. Po ugotowaniu i przestygnęciu mielimy wszystko dwa razy, łącznie z bułką, namoczoną wcześniej w bulionie powstałym z gotowania mięsa oraz cebulą.Wbijamy jajka, dodajemy gałkę, imbir, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.Wyrabiamy pasztet i wykładamy na wysmarowane masłem lub margaryną blaszki.Pieczemy ok.1 h w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz