Pieczarki z boczkiem w cieście francuskim
To moja kolejna improwizacja z wykorzystaniem zawartości lodówki :). Efekt był zdumiewający. Z prostych składników powstało ciekawe danie.Całość wyglądała nieprzeciętnie a smakowało wyśmienicie. Polecam każdemu...:)
Składniki :
- 0,5 kg pieczarek
- 2 cebule
- 20 dkg wędzonego boczku
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ser żółty tarty
- zielona pietruszka lub koperek
- sól, pieprz, przyprawy
Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć, doprawić pieprzem i solą.To samo zrobić z cebulą i boczkiem. Następnie wszystko razem połączyć i dodać zieleniny do smaku. Ciasto francuskie przekroić na pół, boki naciąć by powstały paski i nałożyć nadzienie. Posypać żółtym serem i zawijać paskami tworząc wzór jak gdyby warkocza.
To jak zawiniemy nie ma tak naprawdę wielkiego znaczenia, ważne żeby zakryć całe nadzienie. Piec w temperaturze ok.200C przez ok.30min. Ja podałam z sałatką ze świeżych warzyw.
To jak zawiniemy nie ma tak naprawdę wielkiego znaczenia, ważne żeby zakryć całe nadzienie. Piec w temperaturze ok.200C przez ok.30min. Ja podałam z sałatką ze świeżych warzyw.
Komentarze
Prześlij komentarz