Kapusta młoda z boczkiem i koperkiem
Wiosna to czas kiedy w sklepach, na straganach, w ogródkach, na działkach pojawiają się świeże warzywa, tzw. nowalijki. Chyba nikt nie jest w stanie odmówić sobie tej przyjemności i ich spróbować. Nie dość, że są pyszne to jeszcze zdrowe. Szczególnie te, które wyhodujemy sobie sami. Ja na swoje zbiory muszę jeszcze trochę poczekać, ale miałam wielką ochotę na młodą kapustę. Na szczęście w sprzedaży jej nie brakuje i z przyjemnością spełniłam swoją zachciankę :) Mniam...
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- 2 cebule
- ok. 20 dkg wędzonego boczku
- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
- koperek
- cytryna lub ocet i szczypta cukru do smaku
Kapustę posiekać i całą zalać wodą. Gotować przez 5 min. po czym odcedzić. Następnie ponownie zalać wodą, ale już tylko do ok. połowy garnka. Dodać sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy oraz startą lub pokrojoną marchewkę i dusić. Cebulę i boczek pokroić, podsmażyć i dodać do kapusty. Gotować do miękkości. Pod koniec doprawić pieprzem, dodać posiekany koperek, trochę cytryny i cukru do smaku.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz