Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka ta jest bardzo smaczna a zarazem prosta. Świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych z ziemniakami. Można do niej dodać wszystko na co mamy ochotę np.pieczarki, kukurydzę, groszek itd. Ja dodałam paprykę, bo akurat miałam ją w lodówce. W rezultacie wyszło bardzo pyszne i syte danie :)
Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 9 średnich ziemniaków
- 1 por
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego lub śmietany + 2 łyżki do mięsa
- ser żółty do posypania
- jajko
- przyprawy : papryka słodka mielona, pieprz, sól, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
Ziemniaki obrać, posolić i ugotować w całości. Odstawić do przestygnięcia. Czosnek i paprykę pokroić i zeszklić na patelni, dodać mięso mielone i razem podsmażyć. Przyprawić papryką mieloną, pieprzem, oregano i bazylią. Dodać przecier, 2 łyżeczki jogurtu lub śmietany i wymieszać. Chwilę jeszcze podsmażyć, na koniec dodać pokrojony por. Szklankę jogurtu wymieszać z jajkiem, dodać sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Przestudzone ziemniaki pokroić w plastry i część wyłożyć na spód naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na ziemniaki wyłożyć mięso.
Na wierzch ułożyć pozostałe ziemniaki. Wszystko polać przygotowanym jogurtem i posypać tartym żółtym serem.
Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok.40min, aż ser się zarumieni. Ja podałam z sosem czosnkowym ( jogurt + śmietana + rozdrobniony czosnek + sól i pieprz ).
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz