Orzechowiec
Kolejny przepis, jak większość na moim blogu, odziedziczony od koleżanek
z pracy. Połączenie orzechów z karmelem, maślanym kremem i miodowym
ciastem , to nic innego jak niebo w gębie...:). Uwielbiam je, zresztą nie tylko ja. Polecam każdemu, na każdą okazję i święta. A najlepsze w tym cieście jest to, że z dnia na dzień jest coraz pyszniejsze, gdyż staje się bardziej wilgotne i wtedy po prostu rozpływa się w ustach. Mmmm... już mi ślinka cieknie ;)
Składniki :
Warstwa orzechowa:
- 250g orzechów włoskich
- 100g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
Wszystko połączyć na patelni i wyłożyć na jedną część ciasta.
Krem:
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła (200g)
Ciasto :
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jaja
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 2 łyżkach mleka
- 200g margaryny
Wszystkie składniki razem zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną upiec samą, a drugą z wyłożonymi na wierzch wcześniej przygotowanymi orzechami, w temperaturze 180°C przez ok.20min. Zostawić do przestygnięcia i przełożyć kremem. Blaty można zrobić dzień wcześniej, wtedy zwilgotnieją i będą jeszcze lepsze.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz