Orzechowiec

Kolejny przepis, jak większość na moim blogu, odziedziczony od koleżanek z pracy. Połączenie orzechów z karmelem, maślanym kremem i miodowym ciastem , to nic innego jak niebo w gębie...:). Uwielbiam je, zresztą nie tylko ja. Polecam każdemu, na każdą okazję i święta. A najlepsze w tym cieście jest to, że z dnia na dzień jest coraz pyszniejsze, gdyż staje się bardziej wilgotne i wtedy po prostu rozpływa się w ustach. Mmmm... już mi ślinka cieknie ;)


Składniki :

Warstwa orzechowa:
  • 250g orzechów włoskich
  • 100g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
Wszystko połączyć na patelni i wyłożyć na jedną część ciasta.

Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła (200g)
 Z pół litra mleka odlać pół szklanki, dodać obie mąki i wymieszać. Resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i wlać mleko z mąką.  Mieszać, aż zgęstnieje. Po przestygnięciu utrzeć z masłem.

Ciasto :
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 2 łyżkach mleka
  • 200g margaryny
Wszystkie składniki razem zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną upiec samą, a drugą z wyłożonymi na wierzch wcześniej przygotowanymi orzechami, w temperaturze 180°C przez ok.20min. Zostawić do przestygnięcia i przełożyć kremem. Blaty można zrobić dzień wcześniej, wtedy zwilgotnieją i będą jeszcze lepsze.


Smacznego :)



Komentarze

Popularne posty