Domowe bułki pszenno - razowe ze słonecznikiem i płatkami owsianymi

Nie kupuję pieczywa odkąd zaczęłam robić te bułki. Przepis zaczerpnęłam z  tej strony. Są smaczne i zdrowe, nie zawierają spulchniaczy ani innych polepszaczy wyglądu, smaku i zapachu. Z podanej ilości powstaje od 8 do 10 sztuk, dlatego część zawsze mrożę, a po wyjęciu mam świeże pieczywo.Wykonanie jest bardzo proste, a dodatki można dowolnie zmieniać jak np.słonecznik, płatki owsiane, pestki dyni, siemię lniane itp.
Polecam wypróbować własnego, domowego pieczywa... :)

Składniki: 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej zwykłej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • ok.1,5 szklanki wody
  • 15 g drożdży
  • 3 łyżki słonecznika lub innych ziaren
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ziarna do obtoczenia bułek wg uznania


Obie mąki, słonecznik i sól wsypać do miski. Dodać drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości wody oraz oliwę. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając wodę. Ciasto powinno być kleiste, ale nie za rzadkie ani za gęste. Ilość wody zależy od gęstości masy. Czasem trzeba jej dolać, a czasem dodać mniej. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce na 30min. Gdy wyrośnie wyrobić ponownie. By ciasto się nie kleiło, blat i ręce posmarować oliwą. Formować bułki o dowolnym, ulubionym kształcie.Górę obtoczyć w ziarnach. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić ponownie do wyrośnięcia na  kolejne 30min. Piec w temperaturze ok.200°C przez ok.20min. Studzić na kratce.

Smacznego :)






Komentarze

Popularne posty