Gołąbki z młodą kapustą
Trudno się oprzeć pokusie i nie zrobić pysznych gołąbków w młodej kapuście, szczególnie, gdy sezon na młode, świeże i soczyste warzywa w pełni. Przygotowanie ich chwilę trwa, ale czego się nie robi dla własnej przyjemności. A smakowanie takich rarytasów to sama rozkosz...:)
Składniki :
- 1 młoda kapusta
- 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)
- 1 kartonik przecieru pomidorowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 torebka ryżu
- sól, pieprz, przyprawy wg uznania
- koperek, świeża bazylia i oregano (opcjonalnie)
- ok. 2-3 szklanki wody
Z kapusty wykroić głąb i parzyć w gorącej wodzie, aż będą odchodzić liście. Ryż ugotować, cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć. Po przestygnięciu wymieszać z mięsem i dodać jajko, koperek, świeżą bazylię, oregano i przyprawy do smaku. Wszystko wyrobić i zawijać w przestudzone liście kapusty (jeśli kapusta ma zgrubienia to wyciąć je delikatnie nożem). Na dno garnka włożyć pozostałe liście i na nich ściśle układać gołąbki. Do wody dodać przecier i przyprawić do smaku. Zalać gołąbki tak by były zakryte. Gotować ok.1h .
Komentarze
Prześlij komentarz