Pieczarki z boczkiem w cieście francuskim



 To moja kolejna improwizacja z wykorzystaniem zawartości lodówki :). Efekt był zdumiewający. Z prostych składników powstało ciekawe danie.Całość wyglądała nieprzeciętnie a smakowało wyśmienicie. Polecam każdemu...:)

Składniki :
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ser żółty tarty
  • zielona pietruszka lub koperek
  • sól, pieprz, przyprawy

Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć, doprawić pieprzem i solą.To samo zrobić z cebulą i boczkiem. Następnie wszystko razem połączyć i dodać zieleniny do smaku. Ciasto francuskie przekroić na pół, boki naciąć by powstały paski i nałożyć nadzienie. Posypać żółtym serem i zawijać paskami tworząc wzór jak gdyby warkocza.



 To jak zawiniemy nie ma tak naprawdę wielkiego znaczenia, ważne żeby zakryć całe nadzienie. Piec w temperaturze ok.200C przez ok.30min. Ja podałam z sałatką ze świeżych warzyw.


Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty