Jabłecznik


To ciasto chyba każdy zna i każdy próbował. Ja pamiętam je jeszcze z dzieciństwa, kiedy robiły je moja Mama i Babcia.  Zapach jabłek unoszący się po całym domu i ten smak...Dziś sama często do niego wracam a jabłkowo -cynamonowy aromat gości w moim mieszkaniu ...


Składniki :
  • 9-10 szt. jabłek
  • 1 kostka margaryny
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, jajka, cukier i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest mało zwarte i klei się do rąk to dodać jeszcze trochę mąki. Podzielić na pół i jedną cześć włożyć do zamrażalnika a drugą wyłożyć na blachę i piec 30 min. w temperaturze 180 C.  Jabłka obrać, zetrzeć na tartce , dodać cynamon oraz cukier do smaku i uprażyć. Można dodać więcej jabłek , wtedy będzie więcej musu. Dla mnie ta ilość była wystarczająca. Na podpieczoną część ciasta nałożyć jabłka a na to zetrzeć drugą część. Moje nie było wystarczająco twarde , więc je skubałam i układałam na jabłkach. Tak przygotowane ciasto wkładamy ponownie do piekarnika na grzanego do 180 C i pieczemy kolejne 30 min do zarumienienia. 

Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty